یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

نشانه های دوست روشن ضمیر را سه دانسته اند: «حیا و ادب و امانتداری» و این سه، هرم مثلث وجود ذی جود حضرت دوست را در پهنای فکر و ذکر و اندیشه و عمل، بر مبنای اخلاق، بنا می نهد و «دوست» را زیباترین و معصومترین و لطیف ترین واژة هستی می سازد.

اللهمّ وَفّقْنی فیهِ لِموافَقَةِ الأبْرارِ وجَنّبْنی فیهِ مُرافَقَةِ الأشْرارِ وأوِنی فیهِ بِرَحْمَتِکَ الى دارِ القَرارِ بالهِیّتَکِ یا إلَهَ العالَمین.

خدایا توفیقم ده در آن به سازش کردن نیکان و دورم دار در آن از رفاقت بدان و جایم ده در آن با مهرت به سوى خانه آرامش، به خدایى خودت اى معبـود جهانیان.

جهان دار دیدار است و انسان مدنی بالطبع.

و در این میانه، آنچه انسان را در مدار ایمان و محور اطمینان و صراط منیر و سراج مستنیر قرار می دهد توجه و تنبه به این نکته است که در انتخاب مصاحب و همنفس خود به درستی و راستی و عنایت، بکوشد و هرکسی را برای دوستی برنگزیند و همزبان و همدل اهل نیکی و پاکی گردد.چه؛

پسر نوح با بدان بنشست

خاندان نبوتش گم شد

سگ اصحاب کهف روزی چند

پی نیکان گرفت و مردم شد

و این منش و روش، خود بخود انسان را به راه روشن و افق زیبای فلاح و صلاح رهنمون می گردد.

بگو دوستت کیست تا بگویم کیستی!

باری؛ رفیق راه و شفیق فکر و همدم ذکر، به شاکله وجودی انسان قوام می بخشد و او را در رفتار و گفتار مرشد و راهدار می شود به هراندازه که این همنفسی در مدار ایمان و فضای رستگاری و میدان مسابقه خیر بنا نهاده شود به همان قدر، حرکت انسان در مسیر هدایت، سرعت می گیرد و به هر اندازه هم که در این کرانه، دل آدمی به موجاموج بدی و پلشتی و بی مبالاتی و اباحه گری مبتلا گردد، راه بعید و قله دور و سختی فزون می شود و امید به رهایی و آزادگی کمتر و کمتر... .

و همه این دوراهی ها در منظومه امن و امان دل مهیا می گردد و محصول خود را در راحتی خاطر و فراغ دل یا کشمکش درون و التهاب برون نشان می دهد و رخ می نماید.

نشانه های دوست روشن ضمیر را سه دانسته اند: «حیا و ادب و امانتداری» و این سه، هرم مثلث وجود ذی جود حضرت دوست را در پهنای فکر و ذکر و اندیشه و عمل، بر مبنای اخلاق، بنا می نهد و «دوست» را زیباترین و معصومترین و لطیف ترین واژة هستی می سازد.

باری؛ اللهمّ وَفّقْنی فیهِ لِموافَقَةِ الأبْرارِ وجَنّبْنی فیهِ مُرافَقَةِ الأشْرارِ...

و این، رمز حرکت بر مدار خیر و کلید قفل زندگی در روزگار تاریکی رابطه است.

روزگار قحطی عفت و فراوانی گناه که «فتنة آخرالزمانش» خوانده اند.

در آخر نیز گلگفته هایی از حضرات معصومین را در باب دوستی به دیدة جان بنوشیم و از لطافت و حکمت سرشار آن بهره برگیریم:

امام صادق (ع) فرموده است :دوستی و رفاقت حدودی دارد ، کسیکه واجد تمام آن حدود نیست اساساً دوست نیست. اوّل آن که ظاهر و باطن رفیقت نسبت به تو یکسان باشد ، دوّم آن که زیبائی و آبروی تو را جمال خود بیند و نازیبائی تو را نازیبائی خود بداند ، سوم دست یافتن به مال یا رسیدن به مقام ، روش دوستانه ی او را نسبت به تو تغییر ندهد ، چهارم در زمینه ی رفاقت از آنچه و هر چه در اختیار دارد نسبت به تو مضایقه ننماید ، پنجم تو را در مواقع آلام و مصائب ترک نگوید. (منبع : امالی صدوق ،ص397)

رسول اکرم (ص) فرموده است : کسیکه تو به حقوق او توجّه داری ولی او به حق تو توجّه نمی کند رفیق خوبی نخواهد بود و برای مصاحبت شایستگی ندارد. (منبع : تاریخ یعقوبی ،ص66)

و باز از رسول اکرم (ص) روایت شده که فرموده اند: آدمی تحت تاثیر رفیق است و عملاً از سیره و روش او پیروی می کند . البته هر یک از شما باید در انتخاب دوست دقت کند و ببیند با چه کسی طرح رفاقت و دوستی می ریزد. (منبع : مستدرک2 ،ص62)

دعای روز شانزدهم

ترجمه دعا

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha